Vóór operatie

Voorbereiding op uw operatie

ZH20231025 083

Eerste contactmoment

U heeft gekozen voor een prostaatverwijderingsoperatie, oftewel een prostatectomie, met behulp van de robot (ook wel RARP of RALP genoemd*). Deze operatie vindt plaats in Zuyderland op locatie Heerlen. Voorafgaand aan de operatie heeft u een gesprek met de uroloog en met de casemanager in Zuyderland Medisch Centrum (locatie Sittard of Heerlen). Tijdens deze gesprekken worden de operatie en wat dit voor u in de toekomst betekent nogmaals uitvoerig met u besproken.

*RARP staat voor Robot Assisted Radical Prostatectomy. RALP staat voor Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomy. Hiermee wordt hetzelfde bedoeld. Dit zijn allemaal andere woorden voor een prostaatverwijderingsoperatie.

Preoperatieve screening

Voorafgaand aan de operatie krijgt u een preoperatieve screening in Zuyderland Medisch Centrum. Door middel van een vragenlijst, gesprek en lichamelijk onderzoek bepaalt de anesthesioloog welke vorm van anesthesie in uw situatie het beste toegepast kan worden en welke voorbereidingen nodig zijn. Vervolgens wordt u doorverwezen naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Bekkenfysiotherapie

Het is belangrijk dat u al vóór uw operatie begint met het trainen van uw bekkenbodemspieren. Door te oefenen bent u beter in staat om uw bekkenbodemspieren aan te spannen bij drukverhogingen in de buik (bijvoorbeeld wanneer u niest). Hierdoor kunt u ongewild urineverlies zo veel mogelijk voorkomen of beperken.

Meer weten over de dag van de operatie? Kijk dan hier