Veelgestelde vragen
Als uw katheter verstopt zit, kan de naad onder spanning komen te staan, wat tot een lek kan leiden. Dit is uiteraard onwenselijk. Als uw katheter dus verstopt (lijkt) te zitten, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw ziekenhuis. U vindt alle contactgegevens van de samenwerkende ziekenhuizen hier terug.
De meeste mensen zijn na een aantal maanden nagenoeg droog. Indien u last heeft van urineverlies, kan dit nog verbeteren tot 2 jaar na de operatie. Bekkenbodemfysiotherapie voor én na de operatie kan u helpen met urineverlies. Bespreek de mogelijkheden met uw arts of casemanager.
U kunt alleen opnieuw spontane erecties krijgen wanneer er zenuwsparend is geopereerd. In dat geval kan het tot meer dan 2 jaar duren voordat u daadwerkelijk weer spontane erecties krijgt. Eerder kunt u al een erectie opwekken met hulpmiddelen. Overleg wat uw opties zijn met uw arts of neem als u vragen heeft contact op met uw casemanager.
De behandeling van prostaatkanker kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw seksuele leven:
geen of verminderde erectie;
klaarkomen zonder zaadlozing (droog orgasme);
ander gevoel bij het klaarkomen;
urineverlies tijdens het vrijen.
Uw arts zal met u praten over de mogelijke gevolgen en oplossingen.
Wilt u meer weten over de nazorg van de operatie? Klik dan hier.
Nee, met deze namen en afkortingen bedoelen we in onze samenwerking allemaal hetzelfde, namelijk een operatie voor prostaatkanker waarbij de prostaat verwijderd wordt. Deze ingreep wordt uitgevoerd door een uroloog die gespecialiseerd en ervaren is in robotchirurgie.
Tijdens de ingreep wordt in sommige gevallen enkele lymfeklieren verwijderd. De weggenomen lymfeklieren worden, net als de prostaat, na de operatie onderzocht. De uitslag hiervan krijgt u van uw uroloog.
Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) is in Nederland de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker.
De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt. Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor verandert de structuur van de klierbuisjes. Prostaatkanker komt vooral voor bij
mannen van boven de 60 jaar oud.
Prostaatkanker wordt meestal niet ontdekt door klachten, maar door een afwijkende bloedtest. Het PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) is dan verhoogd. Prostaatkanker in een vroeg stadium geeft vaak geen of weinig klachten. In een later stadium kunt u problemen krijgen met plassen en de stoelgang, wegens de vergroting van uw prostaat. Bij eventuele uitzaaiingen kunt u pijn krijgen in uw botten en/of lymfeklieren.
Ja, wij gebruiken de Da Vinci Xi robot bij alle prostaatverwijderingsoperaties.
Een van onze gespecialiseerde urologen uit één van de aangesloten ziekenhuizen. U weet altijd van te voren wie u opereert. U kunt altijd uw voorkeur aangeven.
Al onze specialisten zijn uitvoerig en vakkundig getraind in het gebruik van de Da Vincirobot. Wilt u meer weten over wie onze specialisten zijn? Kijk dan op de pagina Team.
Dat hangt af van het type werk dat u doet. Zwaar tillen en fietsen mag de eerste zes weken niet. Ook zult u in het begin aan uw lichaam merken dat u geopereerd bent. U bent bijvoorbeeld mogelijk wat sneller vermoeid. Overleg met uw arts wanneer u, in uw persoonlijke situatie, weer klaar bent om aan het werk te gaan en hoe u dit op een veilige en gezonde manier kunt doen.
Na 6 weken zijn de wonden stevig genezen en mag u weer sporten. Eerder mag u al beginnen met conditie opbouwen door bijvoorbeeld te gaan wandelen. Dit is ook goed om de vorming van trombose te voorkomen. Twijfelt u of u al mag of kunt sporten? Dan kunt het beste contact opnemen met uw arts of casemanager en met hen overleggen.
In de weken voorafgaand aan uw operatie wordt u gezien door de opererend uroloog en door de casemanager om de operatie te bespreken. Ook krijgt u een preoperatieve screening in Zuyderland Medisch Centrum en wordt u doorverwezen naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
Bekkenbodemspieroefeningen zijn belangrijk om de functie van de bekkenbodemspieren te verbeteren. Door te oefenen bent u beter in staat om uw bekkenbodemspieren aan te spannen bij drukverhogingen in de buik (bijvoorbeeld wanneer u niest), zodat ongewild urineverlies zo veel mogelijk voorkomen of beperkt kan worden. Het is belangrijk dat u al vóór uw operatie begint met oefenen om uw spieren te versterken.
Lees hier meer over de operatie.
Het is voor de operatie erg belangrijk dat u nuchter blijft. Wat nuchter blijven precies inhoudt, vindt u terug in de folder Nuchter blijven voor uw operatie.
Nee, Prostaatkanker Centrum Zuid is een samenwerkingsverband van medisch specialisten gespecialiseerd in prostaatkanker. Deze samenwerking vindt op de achtergrond plaats. U krijgt uw diagnose en nazorg in uw eigen ziekenhuis bij uw eigen uroloog. Kiest u voor de prostaatverwijderingsoperatie, dan wordt deze uitgevoerd in Zuyderland locatie Heerlen. Kiest u voor bestralen, dan wordt dit uitgevoerd bij MAASTRO. Na uw behandeling komt u altijd terug bij uw eigen uroloog in uw eigen ziekenhuis.
Het is niet mogelijk om zelf een afspraak te maken bij het Prostaatkanker Centrum Zuid. Door middel van een doorverwijzing kunt u bij ons terecht, u kunt ons bereiken door uw gegevens achter te laten op dit formulier.
Ja, dat kan met verwijzing van uw huisarts of uw eigen Uroloog.