Praktische informatie
U heeft gekozen voor een prostaatverwijderingsoperatie. Lees hier stap voor stap wat er gaat gebeuren.
Voorbereiding op uw operatie
U heeft gekozen voor een prostaatverwijderingsoperatie, oftewel een prostatectomie, met behulp van de robot (ook wel RARP of RALP genoemd*). Deze operatie vindt plaats in Zuyderland op locatie Heerlen. Voorafgaand aan de operatie heeft u een gesprek met de uroloog en met de casemanager in Zuyderland Medisch Centrum (locatie Sittard of Heerlen). Tijdens deze gesprekken worden de operatie en wat dit voor u in de toekomst betekent nogmaals uitvoerig met u besproken.
Meer weten over de voorbereiding op uw operatie? Kijk dan hier.
Informatiefolder: prostaatverwijdering met operatierobot
In onze folder 'prostaatverwijdering met operatierobot' vindt u meer informatie over de operatie.
Hierin vertellen wij onder meer over het gehele traject rondom de robotoperatie.
Dag van de operatie
Het kan zijn dat er, voorafgaand aan de operatie, nog enkele onderzoeken worden gedaan zoals een urinekweek, bloedprikken, bloedsuikercontrole, een hartfilmpje of bloeddiktecontrole (als u bloedverdunners gebruikt). Deze onderzoeken vinden enkel plaats als uw arts dit nodig vindt.
Meer weten over de de dag van uw operatie? Kijk dan hier.
Na uw operatie
Wanneer u na de operatie wakker wordt op de recovery, moet u met een paar zaken rekening houden:
- u heeft een blaaskatheter
- u heeft een vochtinfuus (dit wordt afgebouwd aan de hand van uw vochtinname)
- u heeft soms een wonddrain
- u heeft kleine wondjes op uw buik van de operatie
- u kunt zich een beetje misselijk voelen (als u niet misselijk bent, mag u wat drinken)
- u kunt wat wazig zien door de zalf die in uw ogen is gebracht tijdens de operatie (dit doen we om uitdrogen van uw ogen te voorkomen)
Afhankelijk van uw herstel blijft u één of twee nachten in het ziekenhuis. Als u een wonddrain heeft, mag deze eruit zodra de productie van het wondvocht voldoende is afgenomen.
Meer weten over wat er na uw operatie gebeurd? Kijk dan hier.
Na ontslag
Na ontslag uit Zuyderland Medisch Centrum wordt de zorg weer overgedragen aan uw eigen ziekenhuis. De weefseluitslag (PA) krijgt u van uw eigen uroloog.
Verwijderen blaaskatheter
U krijgt vanzelf een afspraakbrief toegestuurd voor een poliklinische afspraak om de blaaskatheter te verwijderen. Deze blaaskatheter blijft zeven tot tien dagen zitten en wordt verwijderd op de polikliniek Urologie van uw eigen ziekenhuis. In enkele gevallen gaat dit gepaard met een onderzoek vooraf. Indien dit het geval is wordt dit met u besproken tijdens uw opname.
Meer weten over wat er gebeurd na ontslag? Kijk dan hier.
Nazorg
Na ontslag wordt de zorg overgedragen aan uw eigen ziekenhuis. De weefseluitslag (PA) krijgt u van uw eigen uroloog. Controles vinden ook in uw eigen ziekenhuis plaats.
Meer weten over uw nazorg? Kijk dan hier.