Diagnose en behandeling

Het Prostaatkanker Centrum Zuid biedt een gestroomlijnde aanpak voor patiënten met prostaatkanker. Vanaf het moment dat uw huisarts een verhoogde PSA-waarde opmerkt tot en met de behandeling en nazorg, voorziet dit centrum in een zorgvuldige begeleiding.

ZH20231025 023

Prostaatkanker Centrum Zuid biedt een gestroomlijnde aanpak voor patiënten met prostaatkanker. Vanaf het moment dat uw huisarts een verhoogde PSA-waarde opmerkt tot en met de behandeling en nazorg.

Locatie
Het vaststellen van de diagnose en de nazorg vindt plaats in uw eigen ziekenhuis. Heeft u een prostaatverwijderingsoperatie nodig, dan vindt deze plaats bij Zuyderland Medisch Centrum, locatie Heerlen. Heeft u bestraling nodig, dan gebeurt dit bij MAASTRO. Na de behandeling gaat u terug naar uw eigen ziekenhuis voor nazorg.

Diagnose

Behandeling

Nazorg

ZH20231025 087

Diagnose

PSA waarde
Prostaatkanker geeft vaak geen klachten. Er is een stofje (een eiwit) in het bloed, PSA genoemd, dat kan helpen om te zien of iemand prostaatkanker heeft. De prostaat maakt dit stofje aan. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Als de prostaat verandert, kan er meer PSA in het bloed komen. Een hoog PSA kan betekenen dat iemand prostaatkanker heeft, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is wel belangrijk om dit te onderzoeken. U kunt bij de huisarts een PSA-test laten doen. Als de test te hoog is, stuurt de huisarts u naar een uroloog voor vervolgonderzoek.

Behandeling

Operatie
Als u kiest voor een prostaatverwijderingsoperatie, ook wel RARP genoemd (Robot geAssisteerde Radicale Prostatectomie), dan wordt uw prostaat verwijdert met behulp van de nieuwste Da Vinci Xi robot. Urologen die zijn gespecialiseerd in prostaatkanker én in robotchirurgie voeren deze ingreep uit. De operatie vindt plaats bij Zuyderland Medisch Centrum te Heerlen (de locatie van de robot).

Casemanager
Wanneer u voor de operatie kiest, wordt u tijdens uw behandeling ondersteund door een van de casemanagers van Prostaatkanker Centrum Zuid. U kunt bij deze persoon terecht met al uw vragen over de ziekte, de behandeling en voor extra ondersteuning. De casemanager helpt om alles soepel te laten verlopen tijdens uw behandeling.

Meer informatie over de voorbereiding op de operatie, wat de operatie inhoudt, en wat u na uw ontslag kan verwachten vindt u hier.

ZH20231025 128
ZH20231026 045

Nazorg

Na uw behandeling gaat u terug naar uw uroloog in uw eigen ziekenhuis voor controle.

Meer weten over nazorg specifiek voor de prostaatverwijderingsoperatie? Kijk dan hier.