Diagnose en behandeling
Het Prostaatkanker Centrum Zuid biedt een gestroomlijnde aanpak voor patiënten met prostaatkanker. Vanaf het moment dat uw huisarts een verhoogde PSA-waarde opmerkt tot en met de behandeling en nazorg, voorziet dit centrum in een zorgvuldige begeleiding.
Prostaatkanker Centrum Zuid biedt een gestroomlijnde aanpak voor patiënten met prostaatkanker. Vanaf het moment dat uw huisarts een verhoogde PSA-waarde opmerkt tot en met de behandeling en nazorg.
Locatie
Het vaststellen van de diagnose en de nazorg vindt plaats in uw eigen ziekenhuis. Heeft u een prostaatverwijderingsoperatie nodig, dan vindt deze plaats bij Zuyderland Medisch Centrum, locatie Heerlen. Heeft u bestraling nodig, dan gebeurt dit bij MAASTRO. Na de behandeling gaat u terug naar uw eigen ziekenhuis voor nazorg.
Diagnose
Behandeling
Nazorg
Diagnose
PSA waarde
Prostaatkanker geeft vaak geen klachten. Er is een stofje (een eiwit) in het bloed, PSA genoemd, dat kan helpen om te zien of iemand prostaatkanker heeft. De prostaat maakt dit stofje aan. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Als de prostaat verandert, kan er meer PSA in het bloed komen. Een hoog PSA kan betekenen dat iemand prostaatkanker heeft, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is wel belangrijk om dit te onderzoeken. U kunt bij de huisarts een PSA-test laten doen. Als de test te hoog is, stuurt de huisarts u naar een uroloog voor vervolgonderzoek.
Lichamelijke onderzoeken
De uroloog beoordeelt met behulp van verschillende onderzoeken of u prostaatkanker heeft. Daarvoor wordt een lichamelijk onderzoek gedaan en een MRI-scan. Als er een verdenking op prostaatkanker is, wordt er weefsel van de prostaat onderzocht door biopten te nemen. Het afnemen van biopten kan via de endeldarm (transrectaal) of via het zitvlak (transperineaal). De manier van biopteren gaat in overleg met de arts. Soms is ook een speciale scan nodig, een PSMA PET-CT scan, om na te gaan of de prostaatkanker op andere plaatsen in uw lichaam is verspreid. Dit gebeurt allemaal in uw eigen ziekenhuis.
Regionaal multidisciplinair overleg
Als u prostaatkanker heeft, overlegt een team van medisch specialisten over de beste behandeling voor u. Dit gebeurt binnen het ‘regionaal multidisciplinair overleg’. Zo krijgt u het best mogelijke advies en bent u op de hoogte van de behandelmogelijkheden. De uiteindelijke keuze voor een behandeling maakt u daarna zelf.
Het krijgen van de diagnose prostaatkanker kan moeilijk zijn. U en uw familie krijgen veel informatie en hebben veel gevoelens. Het is belangrijk om goede hulp en steun te hebben.
Behandeling
Operatie
Als u kiest voor een prostaatverwijderingsoperatie, ook wel RARP genoemd (Robot geAssisteerde Radicale Prostatectomie), dan wordt uw prostaat verwijdert met behulp van de nieuwste Da Vinci Xi robot. Urologen die zijn gespecialiseerd in prostaatkanker én in robotchirurgie voeren deze ingreep uit. De operatie vindt plaats bij Zuyderland Medisch Centrum te Heerlen (de locatie van de robot).
Casemanager
Wanneer u voor de operatie kiest, wordt u tijdens uw behandeling ondersteund door een van de casemanagers van Prostaatkanker Centrum Zuid. U kunt bij deze persoon terecht met al uw vragen over de ziekte, de behandeling en voor extra ondersteuning. De casemanager helpt om alles soepel te laten verlopen tijdens uw behandeling.
Meer informatie over de voorbereiding op de operatie, wat de operatie inhoudt, en wat u na uw ontslag kan verwachten vindt u hier.
Andere behandelmogelijkheden
Radiotherapie
Kiest u voor radiotherapie, dan wordt u doorverwezen naar MAASTRO. Deze kliniek in Maastricht en Venlo is gespecialiseerd in radiotherapie. Afhankelijk van uw (medische) situatie, zijn er verschillende mogelijkheden om te bestralen. Na de radiotherapie gaat u voor controles terug naar de uroloog van uw eigen ziekenhuis.
Meer weten over het bestralen van prostaatkanker bij Maastro? Kijk dan hier. De behandeling met hormoontherapie gebeurt door de uroloog in uw eigen ziekenhuis. Ook de controles worden in uw eigen ziekenhuis gedaan.
Radiotherapie en hormoontherapie
Soms is het nodig om radiotherapie te combineren met hormoontherapie. Radiotherapie vindt dan plaats bij MAASTRO. De behandeling met hormoontherapie gebeurt door de uroloog in uw eigen ziekenhuis. Ook de controles worden in uw eigen ziekenhuis gedaan.
Actief volgen
Zit prostaatkanker alleen in de prostaat, dan kunt u ervoor kiezen om niet meteen te beginnen met behandelen. U komt dan wel regelmatig op controle bij uw eigen uroloog in het eigen ziekenhuis. Dit heet actief volgen. Actief volgen is alleen mogelijk als de tumor nog klein is en weinig agressief.
Meer weten over actief volgen van prostaatkanker? Kijk dan hier.
Behandeling bij uitgezaaide kanker
Prostaatkanker kan zich soms verspreiden (uitzaaien) naar andere delen van het lichaam. Dit heet stadium 4. In dit stadium is genezing niet meer mogelijk. Maar we kunnen wel de kanker vertragen en u helpen om u beter te voelen. Meestal krijgen patiënten dan een behandeling met hormonen. Soms ook met chemotherapie of bestraling. Welke opties voor u mogelijk zijn, bespreekt u met de uroloog in uw eigen ziekenhuis. Meer weten over de behandeling van prostaatkanker per stadium? Kijk dan hier
Nazorg
Na uw behandeling gaat u terug naar uw uroloog in uw eigen ziekenhuis voor controle.
Meer weten over nazorg specifiek voor de prostaatverwijderingsoperatie? Kijk dan hier.