Operatiedag

Dag van de operatie

ZH20231025 121

Preoperatief onderzoek

Het kan zijn dat er, voorafgaand aan de operatie, nog enkele onderzoeken worden gedaan zoals een urinekweek, bloedprikken, bloedsuikercontrole, een hartfilmpje of bloeddiktecontrole (als u bloedverdunners gebruikt). Deze onderzoeken vinden enkel plaats als uw arts dit nodig vindt.

Polsbandje

U krijgt bij opname een polsbandje om, met daarop uw persoonsgegevens en een streepjescode. Hierdoor weten al onze zorgverleners onder alle omstandigheden wie u bent.

Nuchter blijven

Het is voor de operatie erg belangrijk dat u nuchter blijft. Wat nuchter blijven precies inhoudt, vindt u terug in deze folder.

Prostaat verwijdering

Tijdens de operatie wordt uw volledige prostaat verwijderd. Dit wordt een radicale prostatectomie genoemd. Ook het omliggende weefsel, een gedeelte van de plasbuis (dat door de prostaat heen loopt) en de zaadblaasjes worden weggehaald. Soms worden ook de lymfeklieren in de omgeving van de prostaat weggenomen. Als het mogelijk is, proberen we de zenuwen te sparen. De verbinding van de prostaat met de plasbuis wordt los geknipt en vervolgens wordt de prostaat verwijderd. Ter bescherming van de nieuwe aansluiting tussen de blaas en plasbuis wordt een (blaas-) katheter geplaatst, die gemiddeld een week blijft zitten.

Lymfeklier verwijdering

Soms kan het nodig zijn dat een aantal lymfeklieren in het omliggende gebied van de prostaat ook worden verwijderd tijdens de prostatectomie. De weggenomen lymfeklieren worden, net als de prostaat, na de operatie onderzocht. De uitslag hiervan krijgt u van uw uroloog.

Meer informatie over na uw operatie? Kijk dan hier.

Marc de jong Groot