Symposium voor patiënten over behandelmogelijkheden bij prostaatkanker

November staat sinds enkele jaren in het teken van prostaatkanker. Een maand met extra veel activiteiten en bijeenkomsten. Zo organiseerden OncoZon en de Prostaatkankerstichting op 23 november 2023 samen een symposium over behandelmogelijkheden bij prostaatkanker. 80 (ex-)patiënten en hun naasten luisterden die avond naar verschillende medisch specialisten over de nieuwste inzichten op het gebied van prostaatkanker.

Oncozon ptsymposium 231123 overzichtsfoto

23 november 2023

Patiënt beslist mee

In 2022 kregen maar liefst 15.000 mannen de diagnose prostaatkanker in Nederland. In de meeste gevallen is prostaatkanker goed te behandelen. Welke behandeling het beste bij iemand past, hangt af van een aantal zaken. Denk aan de kenmerken van de tumor, de kenmerken van de patiënt en de wensen van de patiënt. Is alle benodigde informatie compleet, dan beslist de patiënt samen met de medisch specialist welke behandeloptie het best bij hem past.

Operateurs aan het woord

Tot de sprekers behoorden ook ‘onze’ prostaatkankerchirurg Dr. de Jong en Dr. Hermans. Hun thema was: prostaatverwijderingsoperatie met de Da Vinci Xi robot. Diverse onderwerpen en vragen kwamen aan bod, waaronder: welke invloed hebben de wensen van de patiënt op de behandelkeuze? Wat is de rol van de robot precies? Wie komt voor zo’n operatie in aanmerking? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n operatie? Deze vragen en meer werden door onze urologen beantwoord en moeilijke onderwerpen werden begrijpelijker gemaakt. Tot slot werd een filmpje getoond van een prostaatverwijderingsoperatie met de Da Vinci Xi robot.

Rol van Prostaatkankerstichting

Tijdens het symposium kwam ook de Limburgse regiovertegenwoordiger van de Prostaatkankerstichting aan het woord. De heer Toine Kaas vertelde over de rol van de patiëntenvereniging voor patiënten en hun naasten. Wat betekent de vereniging in het voortraject, maar wat kan zij ook betekenen ná de behandeling? Denk aan het contact met lotgenoten.

Behandelmogelijkheden

Ook werden de behandelmogelijkheden besproken voor (uitgebreide) prostaatkanker door Dr. Thomas Kerkhof binnen de medische oncologie van het Maastricht UMC+.

Dr. Shyama Tetar vertelde over de geschiedenis van radiotherapie en de behandelopties hiervan in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Onzocon:
Waardevol symposium prostaatkanker 23/11

Oncozon ptsymposium 231123 M Arc 2