Uitleg over snijvlakken

ZH20231025 128

30 oktober 2023

Één van de belangrijkste uitkomsten na de prostaatverwijderingsoperatie is of de snijvlakken rondom de prostaat vrij zijn van prostaatkanker. Je kunt de snijvlakken zien als de buitenrand van de prostaat met een beetje vet. Dit is de laag waarmee de prostaat in contact was met het lichaam. De hele prostaat èn de snijvlakken worden na de operatie bekeken onder de microscoop. Hiermee wordt aangetoond of de prostaatkanker in zijn geheel is verwijderd of dat er (onverwachts) een stukje is achtergebleven. Ook wordt vastgesteld of het snijvlak rondom de prostaat vrij is van prostaatkanker. Wanneer op het snijvlak prostaatkanker wordt gevonden, wordt dit een positief snijvlak genoemd. Hoe de snijvlakken rondom de prostaat zitten, is te zien in figuur 1.

Schermafbeelding 2023 11 16 om 13 47 41

Negatieve en positieve snijvlakken

Om een positief snijvlak te voorkomen wordt de prostaat vóór de operatie zo goed mogelijk in kaart gebracht. Ook wordt gekeken hoe ruim om de prostaat heen geopereerd moet worden om alle prostaatkanker weg te nemen. Hoe ruimer om de prostaat wordt geopereerd, hoe zekerder het is dat alle prostaatkanker wordt verwijderd. Helaas kan ruimer opereren een grotere kans geven op incontinentie en vermindering van seksuele functie. Tijdens het operatiegesprek bespreekt u met de prostaatkankerchirurg wat uw mogelijkheden zijn in uw specifieke situatie. 

Om onze kwaliteit van zorg in het oog te houden, is het belangrijk dat we bijhouden hoe vaak zo’n positief snijvlak voorkomt. Uit onze analyses blijkt dit zeer laag te zijn, namelijk nog geen 3% in 2022! Het gemiddelde in heel Nederland in 2020 was namelijk 20% volgens een rapport van de Nederlandse Kankerregistratie. 

Verder wijzen onze analyses uit dat we ieder jaar verder verbeteren (figuur 2). Binnen Prostaatkanker Centrum Zuid worden de uitkomsten van de prostaatverwijderingsoperatie continu geëvalueerd. Hierdoor kunnen wij onze kwaliteit doorlopend optimaliseren en de best mogelijke zorg voor prostaatkanker aanbieden.

Schermafbeelding 2023 10 30 om 12 00 40