Veelgestelde vragen

 • Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) is in Nederland de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker.

  De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt. Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor verandert de structuur van de klierbuisjes. Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen van boven de 60 jaar oud.

 • Prostaatkanker wordt meestal niet ontdekt door klachten, maar door een afwijkende bloedtest. Het PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) is dan vehoogd. Prostaatkanker in een vroeg stadium geeft vaak geen of weinig klachten.

  In een later stadium kunt u problemen krijgen met plassen en de stoelgang, wegens de vergroting van uw prostaat. Bij eventuele uitzaaiingen kunt u pijn krijgen in uw botten en/of lymfeklieren.

 • Ja, wij gebruiken een Da Vinci robot bij alle prostaatoperaties (prostatectomie).

 • Een van onze gespecialiseerde urologen uit één van de aangesloten ziekenhuizen. U weet altijd van te voren wie u opereert. U kunt altijd uw voorkeur aangeven.

  Al onze specialisten zijn uitvoerig en vakkundig getraind in het gebruik van de Da Vincirobot.  Wilt u meer weten over wie onze specialisten zijn? U vindt alle informatie terug op deze pagina!

 • Dat hangt af van het type werk dat u doet. Zwaar tillen en fietsen mag de eerste zes weken sowieso niet.

  Ook zult u in het begin aan uw lichaam merken dat u geopereerd bent. U bent bijvoorbeeld mogelijk wat sneller vermoeid.

  Overleg met uw arts wanneer u, in uw persoonlijke situatie, weer klaar bent om aan het werk te gaan en hoe u dit op een veilige en gezonde manier kunt doen.

 • Na 6 weken zijn de wonden stevig genezen en mag u weer sporten.

  Eerder mag u al beginnen met conditie opbouwen door bijvoorbeeld te gaan wandelen. Dit is ook goed om de vorming van trombose te voorkomen.

  Twijfelt u of u al mag of kunt sporten? Dan kunt het beste contact opnemen met uw arts of casemanager en met hen overleggen.

 • Als uw katheter verstopt zit, kan de naad onder spanning komen te staan, wat tot een lek kan leiden. Dit is uiteraard onwenselijk.

  Als uw katheter dus verstopt (lijkt) te zitten, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw ziekenhuis. U vindt alle contactgegevens van onze aangesloten ziekenhuizen hier terug.

 • U kunt alleen opnieuw spontane erecties krijgen wanneer er zenuwsparend is geopereerd. In dat geval kan het tot meer dan 2 jaar duren voordat u daadwerkelijk weer spontane erecties krijgt. Eerder kunt u al een erectie opwekken met hulpmiddelen.

  Overleg wat uw opties zijn met uw arts of neem als u vragen heeft contact op met uw casemanager.

 • De meeste mensen zijn na een aantal maanden nagenoeg droog. Indien u last heeft van urineverlies, kan dit nog verbeteren tot 2 jaar na de operatie.

  Bekkenbodemfysiotherapie voor én na de operatie kan u helpen met urineverlies.

  Bespreek de mogelijkheden met uw arts of casemanager.