Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Een ander woord voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 mannen prostaatkanker vastgesteld, vooral bij mannen boven de 60. In feite komt prostaatkanker nog veel vaker voor, vooral bij mannen met een hoge leeftijd.

Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor verandert de structuur van de klierbuisjes. Een arts kan deze verandering soms voelen als een vergroting of een verharding van de prostaat.

De kans op prostaatkanker neemt toe met de leeftijd. Maar meestal wordt de ziekte niet bij hen ontdekt. Prostaatkanker groeit meestal erg langzaam. Daardoor krijgen de meeste mannen ook geen last van de tumor. Vaak wordt prostaatkanker bij toeval gevonden, bijvoorbeeld tijdens een medische keuring.

0

van de patiënten is 5 jaar na diagnose nog in leven

0

mannen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose prostaatkanker

0

meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Klachten & Symptomen

Prostaatkanker wordt meestal niet ontdekt door klachten, maar door een afwijkende bloedtest. Het PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) is dan verhoogd. Wilt u een PSA-test laten doen, dan is het belangrijk om de voor- en nadelen te kennen. U kunt dit bespreken met uw huisarts of uroloog. In een vroeg stadium geeft prostaatkanker meestal geen klachten. In vergevorderd stadium kan prostaatkanker wel plas- of pijnklachten geven. Soms ontstaan klachten door pijnlijke uitzaaiingen naar de botten

Veranderingen aan de prostaat

Bij de meeste mannen wordt de prostaat na hun 30e langzaam groter. Waarschijnlijk komt dit door de langdurige werking van het mannelijke geslachtshormoon testosteron op het prostaatweefsel. Soms leidt dit op latere leeftijd tot afwijkingen van de prostaat. Deze afwijkingen kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.

Een goedaardige afwijking is een abnormale vergroting van de prostaat. Dit komt doordat het bindweefsel, het spierweefsel en de klierbuisjes toenemen. Een ander woord hiervoor is benigne prostaathyperplasie (BPH). Prostaatkanker is een kwaadaardige afwijking.

Een prostaatvergroting en prostaatkanker kunnen tegelijk voorkomen. Maar een vergrote prostaat betekent niet dat u automatisch prostaatkanker heeft of krijgt. Tevens hoeft een vergrote prostaat geen klachten te geven.

Prostaatkankercentrum Zuid

Prostaatkankercentrum Zuid is gespecialiseerd in de zorg rondom prostaatkanker. Een team van ervaren medisch specialisten en verpleegkundigen staat dagelijks klaar voor het diagnosticeren en behandelen van prostaatkanker. Behalve de beste medische zorg kenmerken oprechte aandacht, vertrouwen en betrokkenheid onze aanpak. Zorg waarbij u als patiënt écht centraal staat.