Werkwijze

Als de diagnose prostaatkanker is gesteld

01. U bent door uw huisarts doorverwezen naar een uroloog met verdenking op prostaatkanker.

02. De diagnose prostaatkanker is gesteld door de uroloog van uw eigen ziekenhuis.

03. Multidisciplinair overleg door de specialisten waarbij de mogelijke behandelopties worden besproken en een behandelplan wordt opgesteld.

04. Het opgestelde behandelplan wordt met u besproken. Indien er meerdere behandelmogelijkheden zijn, kunt u nog gebruikt maken van een keuzehulp. Deze helpt u bij het maken van de een passende keuze.

05.  Een eventuele operatie wordt uitgevoerd bij Prostaatkankercentrum Zuid, gevestigd in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. Reguliere opname is 2 nachten waarna u naar huis mag.

06. Nazorg en controles vinden plaats in uw eigen ziekenhuis.

Werkwijze / zorgpad

Bij verdenking prostaatkanker (bijvoorbeeld verhoogd PSA) bent u verwezen naar uw uroloog;

Zodra de diagnose prostaatkanker is gesteld volgt stadiering. Hierna is alle benodigde informatie beschikbaar om een behandelplan te maken.  Het maken van een behandelplan gebeurt in het MDO (multidisciplinair overleg) waarbij de uroloog, radiotherapeut , radioloog, patholoog, en oncoloog vertegenwoordigd zijn.

Alle ziekenhuizen de aangesloten zijn bij Protaatkankercentrum Zuid doen mee aan het MDO via tele-conferencing. Zodra er een behandelvoorstel is wordt dit met u besproken. Als er meerdere behandelmogelijkheden zijn kunt u nog gebruikt maken van een keuzehulp, deze helpt u om bij het maken van de een passende keuze.

Wanneer de uitkomst van een behandelplan een operatie is, vindt deze plaats in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. In geval van brachytherapie is er keuze uit MUMC+, Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen of VieCuri (Venlo). Uitwendige radiotherapie vindt plaats in Maastricht (Maastro kliniek), VieCuri (Venlo) of Eindhoven (voor patiënten zuid-oost Brabant).