Diagnose

Voordat u bij Prostaatkankercentrum Zuid terecht komt is in uw eigen ziekenhuis de diagnose al gesteld door de eigen uroloog. Diagnose kan worden gesteld door middel van prostaatbiopten, soms voorafgegaan door een MRI. Voor verdere stadiering zijn er meerdere mogelijkheden nl: MRI, CT-scan, PSMA-pet, en botscan.

Klachten en Symptomen

In het beginstadium van prostaatkanker hoeven niet per se geen klachten te ontstaan. In veel gevallen geeft prostaatkanker nooit klachten en hoeft het niet te worden behandeld.

Bij klachten, gaat het meestal om de volgende symptomen:

Pijn bij plassen, moeite met plassen of bloed in urine;

Verandering in sperma. Bij prostaatkanker kan de kwaliteit en kwantiteit van het sperma veranderen. Ook kan er bloed in het sperma worden aangetroffen;

Problemen met stoelgang. Als de tumor dusdanig is gegroeid dat deze tegen de endeldarm gaat drukken, dan kan deze de doorgang van de ontlasting bemoeilijken;

Pijn in botten. Als de prostaatkanker is uitgezaaid naar de botten, kan dit hier pijn veroorzaken;

Pijn in lymefklieren. Als de prostaatkanker is uitgezaaid naar de lymefklieren, dan kan dit ook pijn veroorzaken.

PSA waarde in het bloed

Normaal komt PSA in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. Oudere mannen hebben vaak een wat hoger PSA dan jongere mannen. Een PSA onder de 3 is normaal. Bij oudere mannen kan dit oplopen tot 6, omdat bij hen de prostaat groter is.
Bepaalde agressievere vormen van prostaatkanker maken geen PSA aan. Een laag PSA kan de aanwezigheid van prostaatkanker dus niet helemaal uitsluiten.

Prostaatverwijdering via een kijkoperatie (laparoscopie) met de Da Vinci operatierobot.