Diagnose & Behandeling

Diagnose

Voordat u bij Prostaatkanker Centrum Zuid terecht komt is in uw eigen ziekenhuis de diagnose al gesteld door uw eigen uroloog. Een diagnose kan worden gesteld door middel van prostaatbiopten, soms voorafgegaan door een MRI. Het kan zo zijn er meerdere onderzoeken worden gedaan in uw geval, zoals een MRI, CT-scan, PSMA-pet of botscan.

In het beginstadium van prostaatkanker hoeven niet per se klachten te ontstaan. In veel gevallen geeft prostaatkanker nooit klachten en hoeft het soms ook niet te worden behandeld.

Bij klachten, gaat het meestal om de volgende symptomen:

  • Pijn bij het plassen, moeite met plassen of bloed in urine;
  • Verandering in uw sperma. Bij prostaatkanker kan de kwaliteit en kwantiteit van het sperma veranderen. Ook kan er bloed in het sperma worden aangetroffen;
  • Problemen met de stoelgang. Als de tumor zoveel is gegroeid dat deze tegen de endeldarm drukt, dan kan dit de doorgang van de ontlasting bemoeilijken;
  • Pijn in uw botten. Als de prostaatkanker is uitgezaaid naar de botten, kan dit hier pijn veroorzaken;
  • Pijn in uw lymefklieren. Als de prostaatkanker is uitgezaaid naar de lymefklieren, dan kan dit ook pijn veroorzaken.

In onderstaande folder van de Prostaatkankerstichting vindt u allerhande informatie over uw diagnose en de vragen die daarbij komen kijken.


Behandeling

Afhankelijk van het stadium kan men ‘genezend’ of ‘onderdrukkend’ behandelen. Voorbeelden van een genezende behandeling zijn een operatie (prostaatverwijdering via robot), uitwendige en inwendige bestraling (brachytherapie). Voorbeelden van een onderdrukkende behandeling zijn hormonale therapie, chemotherapie en soms ook bestraling.

Meer informatie over een operatie met de Da Vinci operatierobot, vindt u hier terug.

De toegangstijden voor uw eerste afspraak bij de polikliniek zijn te vinden op de websites van de deelnemende ziekenhuizen.
De wachttijd voor de prostaatoperatie bij Prostaatkanker Centrum Zuid vindt u hier terug.

Werkwijze

  • U bent door uw huisarts doorverwezen naar een uroloog met verdenking op prostaatkanker.
  • De diagnose prostaatkanker is gesteld door de uroloog van uw eigen ziekenhuis, dat is aangesloten bij Prostaatkanker Centrum Zuid.
  • Uw diagnose wordt door onze specialisten besproken in het multidisciplinair overleg. Hier worden alle mogelijke behandelopties besproken en een persoonlijk behandelplan opgesteld.
  • Het opgestelde behandelplan wordt met u besproken. Indien er meerdere behandelmogelijkheden zijn, kunt u gebruik maken van een keuzehulp. Deze tool en uw arts helpen u bij het maken van een passende keuze, waar u zich prettig bij voelt.
  • Een eventuele operatie wordt uitgevoerd bij Prostaatkanker Centrum Zuid, gevestigd in Zuyderland Medisch Centrum (Heerlen). Een reguliere opname voor deze operatie duurt twee nachten.
  • Alle nazorg en controles vinden plaats in uw eigen ziekenhuis.