De operatie

De operatie wordt uitgevoerd met de Da Vinci operatierobot en vindt te allen tijde plaats in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen.
Een totale prostaatverwijdering (radicale prostatectomie) is een operatie waarbij de uroloog uw hele prostaat en weefsel daaromheen, samen met de zaadblaasjes, wegneemt. Soms worden de lymfeklieren in de omgeving van de prostaat ook verwijderd. Dat geldt ook voor een deel van de plasbuis, die door uw prostaat loopt. Uw zenuwen worden indien mogelijk gespaard. De verbinding van uw prostaat met uw plasbuis wordt losgeknipt en vervolgens wordt de prostaat verwijderd. Ter bescherming van de nieuwe aansluiting tussen uw blaas en plasbuis wordt er een catheter geplaatst die gemiddeld een week blijft zitten.

Da Vinci-operatierobot

De operatie gebeurt met de Da Vinci-operatierobot. Hierbij opereert de uroloog via een aantal kleine sneetjes in de buikwand en brengt vervolgens een kijkinstrument (laparoscoop) in. Doordat de operatie via een aantal kleine sneetjes gaat, is uw herstel in het algemeen sneller dan indien dit via een grote snede wordt gedaan. Het operatiegebied kan sterk vergroot van dichtbij worden bekeken, zodat er onder goed zicht en met gebruik van trillingsvrije en beweeglijke instrumenten kan worden geopereerd.
Tijdens de operatie zit onze uroloog met zijn of haar hoofd en handen in een soort cockpit. De handen van de operateur zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in het lichaam zijn ingebracht. Door subtiele vingerbewegingen stuurt hij of zij de instrumenten aan, waardoor zeer precieze operaties mogelijk zijn. De operateur beschikt over een driedimensionaal beeld dat is vergroot. Uw buik wordt met koolzuurgas (CO2) opgeblazen. Dit wordt gedaan om meer ruimte te krijgen tussen de verschillende organen. Het gas is onschadelijk. Moeilijk bereikbare plekken zijn met de robot gemakkelijker te bereiken.

Da Vinci-operatierobot